[FOTO] Lokalnie, zdrowo i ekologicznie. Lipcowy Targ Ziemi przyciągnął tłumy gości oraz przyjezdnych. Nie tylko z Polski!
Lipcowy Targ Ziemi tradycyjnie przyciągnął tłumy miłośników zdrowej, ekologicznej żywności i rękodzieła prosto od miejscowych rzemieślników, producentów oraz rolników. Spotkanie amatorów lokalnych produktów zorganizowano w niedzielę, 6 lipca w Ekologicznym Gospodarstwie Rodzinnym państwa Ożgów w Tarnawie.
Na lipcową edycję przybyli również goście z zagranicy. Spotkaliśmy Sofię, Włoszkę pochodzącą z Bolonii. Zapytaliśmy się, co przyciągnęło ją na Targ Ziemi w Tarnawie.
- Prowadzę z narzeczonym gospodarstwo, głównie sadzimy tam warzywa. Działamy w Kraskowie i Miliczu i obecnie zaczynamy swoją działalność. Jestem tu, aby poznać lokalnych producentów, złapać kontakty oraz zobaczyć, jaka tu jest kultura jedzenia, jakie produkty są tu wyrabiane i co ludzie chętnie kupują. Kiedy robię zakupy, staram się kupować jak najwięcej lokalnie. Produkty tutaj są bardzo smaczne. Myślę, że Targ Ziemi jest świetną okazją, żeby spróbować tradycyjnych, lokalnych smaków. Zauważyłam, że lokalni producenci są bardzo kreatywni, innowacyjni, potrafią wykonać wiele różnych rzeczy z jednego produktu bazowego. Bolonia jest bardzo dużym miastem, targowiska są tam codziennie. Fajnie by było, gdyby takie wydarzenia odbywały się w tym regionie częściej, chętnie bym na nie przychodziła.
Lista wystawców:
-
Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga - młode ziemniaczki, które tak uwielbiacie, mąka ze starej odmiany pszenicy Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka orkiszowa, żytnia, owsiana i inne jak i kaszka manna, TOFU i "mleko sojowe", pasty vegańskie, makaron z ostki w kilku odsłonach, domowe ciasta, deserki i inne pyszności ten się dowie kto u nas zagości
-
Papa Weed konopne herbaty
-
Ostre sztosy - i ich kimchi w wielu odsłonach oraz autorskie sosy o różnym stopniu ostrości
-
Jola i jej przepyszne pierogi w kilku odsłonach
-
Octy owocowe, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego
-
Jira Ceramics i jej przepiękne rękodzieło
-
Anki cuda Wianki - Wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu i wiele więcej...
-
Perłowe sploty - makramy
-
Paleta Warzyw - Groszek cukrowy, kalarepy, brokuły, kalafiory i inne zieleniny
-
Dolnośląski Mazur - Katarzyna Puszcz-Mazur - OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ RZEPAKOWY, OLEJE Z DODATKIEM ZIÓŁ, CZOSNKIEM I PAPRYKĄ
-
Pyszna Zofia - chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem
-
Pasieka Gołaszyce - miód od Łukasza, zdrowa słodycz, obłędna chałwa, lody słodzone miodem, to właśnie one ochłodzą naszą gorącą atmosferę!!!
-
Robótki Karolka - rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
-
Z Natury Lepsze - Mydlarnia - kosmetyki z natury, mydło kozie!
-
Serowarnia Strużańska - nabiał owczy wszelaki
-
Gospodarstwo Rolne Szczypiorki - wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
-
Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach - miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, z cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem), syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych oraz pierniki
-
Lawenda Podolin
-
Wańczykówka - nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu, warzywa z własnego ogrodu
-
Kozłonoga Gospodarstwo Kozie - chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty
-
Jagodowe pole - cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy, świeże owoce
-
Bubble - mydła glicerynowe
-
Eko-Ar - Przetwory z Aronii, ekologiczne soki i przetwory
-
Pasieka Spod Ślęży - Krzysztof Staryszak
-
Banaś - Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
-
Dyniowy zakątek - i wszystko co można sobie wyobrazić z dyni
-
Maści przeciwbólowe Magdaleny oraz inne wyroby ziołowo-grzybowe
-
Warzywa z "Siedliska Natury"
-
Maszynowa stacja - ręcznie szyte zabawki, świetny pomysł na prezent dla najmłodszych i też tych trochę starszych
-
Ewelina z przepięknymi ozdobami głowy: opaski, spinki, ręcznie szyte gumki
-
Produkty z Karkonowskiej Marki Lokalnej m.in przepyszne pstrągi wędzone i zamknięte w słoiku, opasty z papryki i inne łakocie
-
Biżuteria "keskese" z miedzi, żywicy i plastrów miodu
-
Berydecor z ubraniami z naturalnych tkanin
-
Sernica Dolnośląska z przepysznymi owczymi serami dojrzewającymi
-
Monika Kołataj i jej ręcznie robione letnie sweterki na chłodniejsze wieczory i nie tylko
-
Pomidorowy Zakątek ze swoimi dorodnymi pysznymi pomidorami i ogórkami
-
Czarna Brzoza i jej letnie ozdoby
-
Leśna stolarnia - cuda z drewna
-
Jagoda Kamczacka na wiele sposobów, źródło witamin i antyoksydantów
-
Po wsze dni - domowa piekarnia i ich przepyszne, chrupiące, pachnące ale przede wszystkim zdrowe chleby na zakwasie, m.in. z ostki i innych zbóż – niestety nieobecni, ale obiecali, że za miesiąc już nam nie odpuszczą
-
Serowarnia Strużańska - jej nie trzeba przedstawiać Dodaj komentarz
Komentarze (0)